Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Rio Madre de Dios, παραπόταμος του Αμαζόνιου



Καθώς κατεβαίνουμε το ποτάμι συναντάμε τα πρώτα ορυχεία χρυσού. Μεγάλες σχεδίες, σαν πεπλατυσμένες βάρκες. Είναι μαζεμένες ανά μικρές ομάδες. Δυο-δυο, τρία-τρία, καμιά φορά 7-8. "Σε κάθε βάρκα είναι 3. Δυο άντρες και μια γυναίκα" μου εξηγεί ο Χεσούς. "Η γυναίκα μαγειρεύει. Οι άντρες, αν είναι υπάλληλοι, δουλεύουν 5 ώρες την ημέρα εναλλάξ. " Σε κάθε βάρκα ξεχωρίζω μια καμινάδα, ένα δωμάτιο κι έναν κυλίομενο ιμάντα, σαν σπαυστήρα. "Στο δωμάτιο μαγειρεύουν και κοιμούνται. Οι άντρες όλη μέρα ανεβοκατεβάζουν ένα ραβδί. Δηλαδή η μηχανή το κάνει. (εξ ου κι η καμινάδα). Το βουτάνε στη λάσπη, το σηκώνουν και το αδειάζουν στον ιμάντα. Οι άντρες ψάχνουν να δουν αν λάμπει κάτι. Εδώ ό,τι λάμπει είναι χρυσός. Αν κάποιος βρει χρυσό έρχεται αμέσως κάποιος άλλος δίπλα του" μου εξηγεί ο Χεσούς το λόγο που είναι ανά ομάδες. "Σαν βδέλα" σκέφτομαι, αλλά δεν του το λέω στ' αγγλικά, δεν θα το καταλάβει. "Ο πατέρας μου δούλευε εδώ. Έγινε πολύ πλούσιος, αλλά τα ήπιε όλα στο ποτό." Το βλέμμα του έχει πάρει εκείνο το ονειροπόλο ύφος που παίρνουμε όλοι μας όταν σκεφτόμαστε τί θα κάναμε αν είχαμε πολλά λεφτά. "Όλοι έτσι κάνουν εδώ. Βγάζουν λεφτά και τα πίνουν. Πολλοί, από άλλα μέρη ήρθαν εδώ και πλούτισαν. Το Πουέρτο Μαλντολάδο είναι πλούσιο. Μέχρι πριν είκοσι χρόνια έβλεπες εταιρίες από Βραζιλία, Καναδά, 200 βάρκες, 300 βάρκες μαζεμένες. Τώρα μάλλον στέρεψε". Παιρνάμε δίπλα από μια βάρκα. Τραβάω βίντεο σα τρελλός. Μας αγνοούν. "Κάθονται 1-2 μέρες κι αν δεν βρουν χρυσό τα μαζεύουν και πάνε αλλού, πιο δίπλα , πιο πίσω, απέναντι. Αν βρουν κάθονται μέχρι και 2 βδομάδες στο ίδιο μέρος. Αν είναι τυχεροί μπορούν να βγάλουν πολλά λεφτά. 10 με 20 γραμμάρια την ημέρα. " Από ένα γρήγορο υπολογισμό που κάνω 150$. Πράγματι πολλά λεφτά. Ακομα και για τα δικά μας εισοδήματα.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παράξενος Ελκυστής είπε...

Γιατί σου τα σουρα; Καμία σχέση. Το αντίθετο μάλιστα. Σου λέω να μην στεναχωριέσαι με τον κάθε κομπλεξικό που κυκλοφορεί ελεύθερος. Ηθελα απλά να σου αποδείξω ότι μέσα στη μπλογκόσφαιρα είναι πιθανό να πετύχεις και τέτοιες περιπτώσεις και γι αυτό μην δίνεις σημασία. Αν και τόση οργή δικαιολογείται μόνο αν σου χουν κάνει κάποια μεγάλη μαλακία επί προσωπικού, οπότε εκεί αλλάζει το πράγμα. Συγγνώμη πάντως αν σ' έθιξα και αν ξαναδιαβάσεις την απάντηση μου θα καταλάβεις ότι δεν σου τα "σούρνω".

Ανώνυμος είπε...

ακυρο, τωρα καταλαβα αλλα σε εχω παρει απο φοβο ετσι παθιασμενα που μου μιλας..σχετικα με το ομορφο κειμενο σου θελω να το διαβασω καλυτερα αποψε και θα σε επισκεφθω αν δεν εχεις αντιρηση για ενα σχολιο.Το ξερεις οτι γραφεις καλα πρεπει να το μαθουν κι αλλοι..θα τα πουμε.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Τι εννοείς "πρέπει"; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος; Αν ναι καλοδεχούμενος. Αλλά νομίζω πως αυτά γίνονται τυχαία. Πάντως όπως και να χει μου αρκεί που τα γράφω και ηρεμώ και που κάποιοι φίλοι τα διαβάζουν. Άλλωστε πάντα μέχρι εκεί φτάνω...

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχει τροπος να το μαθουν κι αλλοι..να τα δημοσιευσεις σε καποιο περιοδικο ή εφημεριδα.Θα καταθεσεις ενα προσχεδιο(ενα μικρο μερος)κατα προτιμηση σε καποιο λογοτεχνικο περιοδικο και θα σε ενημερωσουν για το εαν γινεται δεκτο.Συνηθως και μετα την παροδο μικρου διαστηματος γινεται δεκτο το αιτημα.Ειναι μια αρχη ,εστω βρε παιδι μου και για το κεφι σου. Σχετικα με αυτο το ατομο''πυκνοι καπνοι''αστα τι τραβηξα..και ναι στεναχωριεμαι ειδικα οταν εχω και πυρετο ειμαι ευαλωτη.

Ανώνυμος είπε...

σου το ειπα οτι μου αρεσει που περιγραφεις καταστασεις σαν να ησουν εκει;
επισης σου το ειπα οτι σε λιγο καιρο λογοτεχνικα θα εισαι αφταστος..το πρωτο Ωραιο πραγμα που διαβασα σημερα.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Σ ευχαριστώ για το σχόλιο σου έπί του κειμένου. Μακάρι να φτάσω λογοτεχνικά σε καλό σημείο. Αλλά ποιος σου είπε ότι δεν ήμουν εκεί; Αλλιώς δεν θα ήταν ταξιδιωτικό ημερολόγιο αλλά "μαϊμού" και θ' αρχίσεις πάλι το κράξιμο!

Ανώνυμος είπε...

Ρε σκατοπαιδο γιατι τα παιρνεις στο κρανιο με αυτα που σου λεω και μου μιλας με τοσο παθος;
Τι στο καλο το ανοιγω και παω και θιγω κατι πονεμενες ιστοριες;
πώς το κανω αναρωτιεμαι..

Και δηλαδη ησουν εκει;
Μην μου απαντησεις,θα μου πεις αυριο για να εχουμε και κατι να λεμε..τωρα κλεινουν τα ματακια μου..απο την νυστα,απο τον πυρετο;
Καληνυχτα Ελκυστη..

Παράξενος Ελκυστής είπε...

@YSATIS TODAY
Απέσυρα το ενδιάμεσο σχόλιο. Δεν θέλω να δίνω λάθος εντυπώσεις. Όχι σε σένα, αλλά σε αυτόν που δεν θα θέλει να καταλάβει. Πάντως συνεχίζω να μην πιστεύω σε λογοτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες, εκδοτικούς οίκους, μουσικούς πατραγωγούς, θεατρικούς παραγωγούς, δισκογραφικές εταιρίες, αμφιλεγόμενους διαγωνισμούς, πυγμαλίωνες και κάθε είδους κήνσορες που κυκλοφορούν δεξιά κι αριστερά.

Ανώνυμος είπε...

Εννοεις το δικο σου ενδιαμεσο σχολιο;
Δεν ξερω γιατι αλλα θα ειχες τους λογους σου.
Τωρα για τους πυγμαλιωνες και τους καθε ειδους κηνσορες που κυκλοφορουν δεξια και αριστερα δεν καταλαβαινω τι μπορει να σημαινει αλλα κατι θυμαμαι απο το σχολιο για μια απογοητευση σου στον μουσικο χωρο...αυτο εννοεις;
Για τους εκδοτικους οικους δικαιως και αμφιβαλεις..πιστεψε με.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Όταν είσαι 20 χρονών ναι νιώθεις απογοήτευση. Την ίδια απογοήτευση που μπορεί να σου τύχει σε πολλούς τομείς.Αλλά όχι πια. Προς Θεού. Μεγαλώνοντας κι ωριμάζοντας ανακαλύπτεις πολύ πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή σου. Και κυρίως αντιμετωπίζεις το δικό σου τρυκιμιώδη κόσμο, αντιμετωπίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Και ναι στο μουσικό χώρο μία που μπήκα και άλλη μία που (συνειδητά το επέλεξα και) βγήκα. Άλλωστε δεν έλλειψα σε κανέναν. Και ναι οι κήνσορες αναφέρονται σε εκείνους τους ανίκανους που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και θεωρούν, οι κακόμοιροι, τους εαυτούς τους θεόσταλτους θεραπευτές μιας νοσηρής κατάστασης.Και το χειρότερο το δείχνουν. ΄Πάνω κάτω αυτά που έλεγες κι εσύ πριν λίγες μέρες. Τέλος πάντων δεν θέλω να προχωρήσω παραπάνω γιατί αυτά που λέω μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένς εντυπώσεις για μένα. Η ουσία είναι μία: Με λένε Παράξενο Ελκυστή και είμαι καλά...

Ανώνυμος είπε...

Με φωτογραφιζεις ως κηνσορα;
Καποιος σε παρακολουθει διαρκως και φοβασαι τι αποψη θα σχηματισει;
Εισαι ο παραξενος ελκυστης και εισαι καλα;
Σου επιστρεφω τον χαρακτηρισμο και σου ευχομαι να γινεις καλα.
Οσο για την μανια καταδιωξης...ασχολιαστο.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Βρε Ysatis τί σχέση έχεις εσύ; Φυσικά και δεν αναφέρομαι σε σένα! Πως θα ήταν αυτό δυνατό; Αφου δεν σε ξέρω καν!!! Μην τα παίρνεις στο κρανίο χωρίς λόγο!!! Αλήθεια ξέρεις τί σημαίνει κήνσορας και μου ανταποδίδεις το χαρακτηρισμό; Μου φαίνεται πολύ αστείο! Αν όχι σε παραπέμπω στο βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο "Κήνσορες και θεράποντες". Επιγραμματικά: για να είσαι κήνσορας πρέπει να είσαι μιας Α ηλικίας και να έχεις διαγράψει μια πορεία σε κάποιο χώρο. Επαναλαμβάνω δεν αναφέρομαι σε σένα, που δεν ξέρω καν ποια είσαι και με τι ασχολείσαι. Η μόνη εικόνα που έχω για σένα είναι από τα γραφτά σου και είναι πάρα πολύ καλή. Εντάξει; Λύθηκε η παρεξήγηση, μικρή παρεξηγησιάρα, γνήσια απόγονος του Κανάρη και λοιπών μπουρλοτιέρηδων;
Αναφέρομαι σε κάποιον του ευρύτερου καλλιτεχνικού - μουσικού τομέα που εκμεταλλευόμενος την ανωνυμία μου με χρησιμοποίησε επιδεικτικά (όχι μόνο εμένα, δεν το παίρνω προσωπικά, αλλά και αρκετούς άλλους. Και ακόμα το κάνει) στο όνομα μιας δικής του "σταυροφορίας" για να αποκτήσει λίγη από την πολυπόθητη δημοσιότητα, που είχε από καιρό- λογω περιορισμένων δυνατοτήτων-απολέσει. Και το κατάφερε. Ξανακέρδισε να μιλούν πάλι γι αυτόν.
Δεν έχω καμία μανία καταδίωξης. Απλά δεν μου αρέσει να δείχνω λάθος εικόνα για τον εαυτό μου. Και όταν δεν μπορείς να μιλήσεις με ονόματα παρά μονο με υπονοούμενα πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να σε παραξεγήσει. Και αυτό δεν μου αρέσει. Αν αυτό το θεωρείς μανία, οκ.
Και σε ό,τι αφορά τη φράση " Είμαι ο Π.Ε. και είμαι καλά" πίστευα πως (ειδικά εσύ) θα καταλάβαινες πως είναι αυτοσαρκαστική και με αρκετή δόση χιούμορ. Τα είχες πάρει όμως τόσο πολύ στο κρανίο που δεν την κατάλαβες. Άντε, φιλάκια.

Ανώνυμος είπε...

Για να εισαι κηνσορας καλε μου φιλε αρκει να εισαι ''θεραπευτης μια νοσηρης καταστασης''το ηλικιακο πλαισιο ειναι μαλλον δικη σου επιννοηση.Οχι ''ανταποδιδω''...
''επιστρεφω'' διαβασες που ειναι το καλυτερο που μπορει κανεις να κανει με την περιπτωση σου ωστε να μην προβει σε ασκοπες λογομαχιες..
Πιθανοτατα ακομη και να γνωριζεις ποια ειμαι και με τι ασχολουμαι(λογω των συχνων επισκεψεων σου στο blog
καποιας, οπερ και η αναρτηση)αλλα μαλλον με παρεξηγησες δεν κυνηγαω το ταλεντο σου.Φιλικα σε προσεγγιζω.
Μην θεωρεις οτι τα ξερεις ολα στην ζωη οσο μεγαλωνεις επιμορφωνεσαι.
Η γνωση δεν ειναι μονο δικο σου εργαλειο(ω τι εκπληξη)την κατεχουν και αλλοι.
Ψυχραιμια λοιπον και εγκρατεια..δεν χρειαζεται να προσεγγισεις κανεναν κανοντας τον καλο κερδισε τους με την προσωπικοτητα σου και τον ισχυρο χαρακτηρα σου.
Φιλικα
ysatis

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Όχι, δεν ξέρω ποια είσαι. Αλήθεια. Και ούτε με αφορά. Μου αρκεί το YSATIS TODAY της μπλογκόσφαιρας. Με τον τρόπο που γράφεις το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι επιβεβαιώνεις τις υποψίες μου ότι δεν είσαι μικρότερή μου. Το ηλικιακό στο κήνσορες δεν το προσθέτω εγώ αλλά ο Ουμπέτρο Έκο. Φυσικά και δεν είσαι κυνηγός ταλέντων αλλιώς θα δούλευες στο Fame story, So you think you can dance και σ' άλλα παρόμοια. Επιμένω ότι δεν αναφερόμουν σε σένα. Και φυσικά δεν κατέχω τη γνώση. Άλλωστε ο πραγματικός λογοτέχνης (της εποχής μας) είναι ο επαγγελματίας της ημιμάθειας.
Συμφωνώ με το τελευταίο :)).

Ανώνυμος είπε...

Μην ασχολεισαι με καχυποψιες.
Ειμαι μικροτερη σου κατα 5 ετη.
Ασχολουμαι με τα γραμματα και τις τεχνες δεν κατατασομαι σε αυτα τα μαλλον(show)..δεν τα γνωριζω.
Δεν γραφω τοσο εντεχνα στα Ελληνικα,ημουνα χρονια στο εξωτερικο.
Ο Ουμπερτο Εκο δεν αποτελει θεσφατο ειναι υποκειμενικος(και αυτος και οι πηγες του)οπως αλλωστε και καθε λογοτεχνης.
Ο πραγματικος λογοτεχνης της εποχης μας δεν ειναι ο επαγγελματιας της ημιμαθειας(μηδενιστικη και στειρα αποψη)
ειναι ο διαμορφωτης του αυριο.
Οποτε στρωσου..και μην χαρακτηριζεις τους ανθρωπους συμφωνα με την ηλικια τους αλλα με βαση την ουσια που προσδιδουν(ανεξαρτητα απο την ηλικια).
Περνα να ακουσεις τωρα ενα ομορφο τραγουδι και βασανισε το λιγο πριν μου σχολιασεις.
Φιλικα
ysatis

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Συνφωνώ ότι ο λογοτέχνης του σήμερα πρέπει να είναι ο διαμορφωτής του αύριο . Αυτός είναι ο ρόλος του όπως και του κάθε καλλιτέχνη. Γι αυτό έβαλα σε παρένθεση το "της εποχής μας". Σε λίγο καιρό θα καταλαβαίνεις τη λεπτή μου ειρωνία και δεν θα την παρεξηγείς. Τα υπόλοιπα στο δικό σου μπλογκ.