Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Κ. ΟΠΩΣ Π.Ε

1) ΚΙΝΗΣΗ: "ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ"
Κλαζομενών 1-3 10400 Αθήνα, τηλ: 210-3306286 φαξ: 210-3303566
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 7/1/2008

Σοβαρό κρούσμα ρατσιστικής βαναυσότητας και κατάφορα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ: Σήμερα στις 3 το μεσημέρι στο Σύνταγμα αστυνομικοί κακοποίησαν μετανάστη μικροπωλητή από τη Μαυριτανία και συνέλαβαν περαστικό, εθελοντή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, επειδή κατέγραφε με την κάμερά του τη σύλληψη!
Συγκεκριμένα, ομάδα 5-6 αστυνομικών του Α.Τ. Παγκρατίου, συνέλαβε μετά από κινηματογραφική καταδίωξη στη μέση της λεωφόρου Φιλελλήνων - την ώρα που περνούσαν αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά - μετανάστη μικροπωλητή από τη Μαυριτανία. Πατώντας τον κάτω με πόδια και με χέρια στο σώμα και στο κεφάλι, σε μια επίδειξη βαρβαρότητας, ακινητοποίησαν τον άτυχο μετανάστη που έχει νομιμοποιητικά έγγραφα αλλά όχι άδεια μικροπωλητή. Δεκάδες περαστικοί σοκαρισμένοι από την αστυνομικοί βία σταμάτησαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους αστυνομικούς. Ένας από αυτούς, ο Π. Ε, έτυχε να έχει μαζί του κάμερα και κατέγραψε όλη τη σκηνή της σύλληψης. Οι αστυνομικοί του ζήτησαν να σταματήσει τη λήψη, και όταν εκείνος αρνήθηκε λέγοντάς τους ότι δεν κάνει τίποτε παράνομο, τον συνέλαβαν μαζί με άλλον ένα περαστικό που διαμαρτυρήθηκε έντονα και μαζί και με το μικροπωλητή οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Ακροπόλεως, όπου κρατούνταν μέχρι αργά.
Στο τμήμα έσπευσαν μέλη και δικηγόρος της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, 4-5 έλληνες συμπαραστάτες που δήλωσαν ότι θέλουν να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του μικροπωλητή που κατηγορείται, εναντίον της ρατσιστικής συμπεριφοράς των αστυνομικών και σε υπεράσπιση του Π.Ε, ο οποίος κρατούνταν ακόμα μέχρι τις 9:30 το βράδυ χωρίς ακόμα να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες! Επίσης κράτησαν την κάμερά του με το επίμαχο βίντεο στο γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας και αρνούνταν επίμονα να απαντήσουν στις ερωτήσεις του δικηγόρου του εάν κατηγορείται για κάποιο αδίκημα και γιατί δεν τον αφήνουν ελεύθερο. Ο μικροπωλητής θα οδηγηθεί αύριο στο αυτόφωρο, και πολύ πιθανό είναι το ίδιο να συμβεί με τον έλληνα που τράβηξε το επίμαχο βίντεο, όταν και αν οι αστυνομικοί αποφασίσουν να απαγγείλουν κατηγορίες, ενώ δε δέχονται να απαντήσουν στις επίμονες ερωτήσεις των δικηγόρων.
Φαίνεται ότι οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ έγιναν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις κάμερες και θεωρούν προσωπικό τους δεδομένο ένα βίντεο που καταγράφει την κακομεταχείριση μετανάστη από τους ίδιους μέρα μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Χατζηγάκης υπεραμύνεται της παραβίασης προσωπικών δεδομένων των διαδηλωτών από τις κάμερες της ΕΛ.ΑΣ.

Εμείς απαιτούμε:

Την άμεση απελευθέρωση του μετανάστη μικροπωλητή
Την απόδοση ευθυνών στους ρατσιστές αστυνομικούς για τη ρατσιστική βία
Την άμεση απελευθέρωση του Π.Ε. και την επιστροφή της κάμεράς του καθώς και άθικτου του βιντεοσκοπημένου υλικού
Νομιμοποίηση και χορήγηση άδειας μικροπωλητή σε όποιο μετανάστη το επιθυμεί
Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες


2)ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. υπουργό Εσωτερικών


Θέμα: Παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων

Την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008, στις 3 το μεσημέρι στο Σύνταγμα ομάδα αστυνομικών του αστυνομικού τμήματος Παγκρατίου συνέλαβε μικροπωλητή που δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Τον ακινητοποίησαν πατώντας τον κάτω με τα πόδια και τα χέρια στο σώμα και στο κεφάλι. Δεκάδες περαστικοί, σοκαρισμένοι, διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους αστυνομικούς για την άσκοπη χρήση βίας, ενώ ένας από αυτούς, ο Π.Ε, πολιτικός μηχανικός, εθελοντής στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, κατέγραψε με την κάμερά του τις σκηνές, θεωρώντας ότι στοιχειοθετούν παράνομη χρήση βίας από την πλευρά των αστυνομικών.
Στο τέλος οι αστυνομικοί θεώρησαν σκόπιμο να συλλάβουν εκτός από τον μικροπωλητή και τον κ. Π.Ε, καθώς και άλλον έναν πολίτη που διαμαρτυρόταν για τα συμβάντα. Ο δεύτερος αυτός πολίτης αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον κ. Π. Ε, παρ’ όλο που προφανώς οι πράξεις του είχαν μόνο στόχο την υπεράσπιση της νομιμότητας. Ή μάλλον ακριβώς γι’ αυτό. Κρατήθηκε μέχρι αργά το βράδυ υπό την απειλή της προσαγωγής του στο αυτόφωρο. Αφέθηκε τελικά ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, μόνο αφού δέχθηκε να σβήσει από την ψηφιακή του κάμερα το οπτικό υλικό που είχε καταγράψει. Ακόμη και τότε, στην έξοδο από το αστυνομικό τμήμα τον συνόδευσε η απειλή ότι η υπόθεση δεν έχει μπει στο αρχείο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη (άγνωστο με ποια κατηγορία). Το γεγονός κατήγγειλε η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» που κινητοποιήθηκε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του μετανάστη και των συμπαραστατών του.
Με δεδομένο ότι:
§ το τελευταίο διάστημα –με αφορμή την παράδοση του DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου στον εισαγγελέα– η κυβέρνηση διατυμπανίζει την πεποίθησή της ότι κάθε οπτικό υλικό που πιθανώς να καταγράφει παράνομες πράξεις θα πρέπει να παραδίδεται στη δικαιοσύνη.
§ το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την χρήση των καμερών στους δρόμους, αλλά και σε διαδηλώσεις –σε πλήρη αντίθεση με την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων– ήταν ότι μπορούν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων

Ερωτάται ο κ. υπουργός
1. Αν αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης η καταστροφή αποδεικτικού υλικού για πιθανές παράνομες ενέργειες αστυνομικών οργάνων.
2. Αν προτίθεται να διατάξει έρευνα και να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τους αστυνομικούς που ευθύνονται για την καταστροφή οπτικού υλικού που πιθανόν να κατέγραφε αξιόποινες πράξεις.
3. Αν προτίθεται να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι προσπάθειες της αστυνομίας να τρομοκρατήσει πολίτες που διαμαρτύρονται για τις πράξεις της ή διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Αν ναι με ποιον τρόπο;

Ο ερωτών βουλευτής


Τάσος Κουράκης



3) ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ ΕΛΚΥΣΤΗ:
Για λόγους "μπλογκικού" απορρήτου έχω αντικαταστήσει το ονοματεπώνυμο μου, το οποίο αναφέρεται ολογράφως και στο δελτίο τύπου και στην επερώτηση και στις χθεσινές εφημερίδες, με τα ακρόνυμα του "μπλογκικού" ψευδώνυμου.

Ευχαριστώ όλους όσους μου συμπαραστάθηκαν ηθικά και ψυχολογικά στην περιπέτεια αυτή: τους αυτόπτες μάρτυρες που αυτοβούλως ήρθαν να δηλωθούν ως μάρτυρες υπεράσπισης και που έμειναν μέχρι το τέλος στο τμήμα, τα μέλη της κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" που κινητοποιήθηκαν άμεσα, τον εθελοντή δικηγόρο της οργάνωσης, τους δημοσιογράφους της "Ε¨, του Ρ/Σ Κόκκινου, του "Α" και του "Σκάι" που ενφιαφέρθηκαν ή/και δημοσιοποίησαν το θέμα.
Τον βουλευτή Συνασπισμού κο Κουράκη για την ευαισθησία του, τον οποιο ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ούτε αυτόν, ούτε κάποιον από τους συνεργάτες του και τέλος
ΟΣΟΥΣ (συμπ/νη και την οικογένειά μου η οποία δυστυχώς εμπλέχτηκε χωρίς τη θέλησή μου) μεσολάβησαν για την απελευθέρωσή μου.

Οφείλω επίσης να διευκρινήσω ότι κανένας αστυνομικός δεν με άγγιξε ή με προσέβαλε λεκτικά.

Αρνήθηκα τηλεοπτική συνέντευξη στο δελτίο του "Α" ως πράξη αποδοκιμασίας στον τρόπο με τον οποίο παρυσιάζονται τηλεοπτικά οι ειδήσεις και στην δίψα με κάθε αντίτιμο αρκετών συμπολιτών για "10' δημοσιότητας" .


Με την ευκαιρία του πρόσφατου ταξιδιού μου στην Πράγα δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη ανάρτηση για τον Κάφκα. Για 5 ώρες έγκλειστος στο κελί δεν ήξερα με ποια κατηγορία κρατούμουν. (εξου και ο τίτλος της ανάρτησης - γι αυτό και κρατάω το τραγούδι). Αλλά δεν ήμουν εγώ αυτός που φοβόταν...

21 σχόλια:

Unknown είπε...

Στον Αριθμό 22 της Οδού Αλχημιστών...

Γιατί χρειάζονται ιδιαίτερες και βαθυστόχαστες ικανότητες μίξης και μαγειρέματος κατηγοριών...
Το ξέρεις και το ξέρω.

Τι να πω, έχω μείνει και πάλι
με όλο αυτό το "ωραιότατο" πανηγύρι που έχει στηθεί και που εσύ έτυχε να είσαι το "τιμώμενο" πρόσωπο, ένα από αυτά, τα πολλά, των ημερών.

Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά και που, επίσης, ένας ακόμα βουλευτής, επιτέλους, παίρνει σαφή και σταθερή θέση έναντι τέτοιων ζητημάτων.

Και δεν έχει να κάνει με φίλους.
Έχει να κάνει με ανθρώπους.

Μαζί σου, τύπε με το ωραίο ψευδώνυμο...

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Καλημέρα Δημήτρη,
Ημουν σίγουρος πως εσύ θα καταλάβαινες.
Δυστυχώς το "πρόβλημα" δεν πρόκειται να λυθεί με μια επερώτηση στη Βουλή την οποία πιθανόν θα αγνοήσει ο υπουργός, αλλά αποκτά, ως οφείλει πολιτική διάσταση.

Απ' όλο αυτό έχει μείνει το χιούμορ φίλων τύπου: που θα κοιμηθείς απόψε;μέσα ή έξω;

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο κοινός μας φίλος με πήρε να μου ανακοινώσει ότι ήσουνα στο τμήμα, καθώς και το γιατί, σε θαύμασα. Μπράβο, φίλε, μπράβο. Αν και μόνος σου τράβηξες όλη την ταλαιπωρία, κάνοντας το αυτονόητο που πια έχει καταντήσει σπάνιο, να ξέρεις ότι με έκανες να νιώσω περήφανος που σε ξέρω.
Εύγε και μάζι σου!

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Φίλε ambu όταν αυτά τα θερμά λόγια έρχονται από σένα αποκτούν ακόμα περισσότερη αξία.

Βάσσια είπε...

Φίλε Ελκυστή, καταρχήν χαίρομαι που είσαι καλά.
Λυπάμαι που αναγκάστηκες να υποβληθείς σε μία επιτόπου διαπίστωση του χαρακτήρα της πατρίδας μας.
Σε συγχαίρω για τη στάση σου, που αν κρίνω από τον εδώ χώρο που σε έχω "γνωρίσει" ήταν αναμενόμενη.
Ντρέπομαι τον άνθρωπο που υπέστη αυτή την "δημοκρατική" μεταχείριση.
Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να προσφέρουμε Ελκυστή, πες το μας.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Ολα καλά Βάσια! :)
Πολύ συγκινητική η προσφορά σου, με σκλαβώνει. Δεν χρειάζομαι τίποτα ευτυχώς, εκτός απ' την κατανόηση και την αγάπη σας.
Αλλά κι εσύ όπως είμαμε: μη μασάς!

Eulie Aeglie είπε...

Σίγουρα δεν ήσουν εσύ αυτός που φοβόταν. Καλή δύναμη. Κάθε φορά.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Ε, καλά φίλη Αίγλη, δεν είμαι και τόσο "ήρωας". Δεν είμαι πλασμένος από αυτό το ευγενές υλικό.
Απλά ήθελα να τονίσω πως το βασικό πρόβλημα των αστυνομικών ήταν(πιθανολογώ) ότι φοβόταν μην τους παίξουν τα κανάλια. Που αν το βίντεο δεν ήταν επιβαρυντικό (δεν θα το μάθουμε) δεν θα υπήρχε λόγος να το έδινα. Σ' ευχαριστώ για την ευχή.

Eulie Aeglie είπε...

Ναι, κανείς δεν είναι ήρωας. Κι όμως, όλοι είμαστε. Δεν έχουμε λόγο να μυθοποιούμε τις πράξεις μας. Δεν έχουμε λόγο να τις ακυρώνουμε επίσης. Όλοι είμαστε πλασμένοι από το ίδιο ευγενές υλικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι ν' αντιληφθούμε τη μη υπόσταση του φόβου. Τότε οι πράξεις μας - είτε μικρότερες είτε μεγαλύτερες - είναι όλες χρήσιμες. Και το σκοτάδι διαλύεται.

ritsmas είπε...

Ναι, δυστυχώς δεν λύνονται αυτά τα θέματα με μια επερώτηση. Οι ρίζες του κακού ειναι βαθιά ριζωμένες και να δούμε πώς και ποιός θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά.
Κι εσύ να προσέχεις όσο μπορείς. Τούτος ο κόσμος είναι διαμορφωμένος με ανθρώπινες προδιαγραφές
ριτς

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Δεν είναι εύκολο αγαπητή μου Αίγλη να αρνηθείς το φόβο. Πρέπει να είσαι πολύ έμπειρος σε παρόμοιες καταστάσεις, που εγώ δεν είμαι. Αυτό που με βοήθησε ήταν η άμεση συμπαράσταση των φίλων που μου έδινε την πεποίθηση ότι δεν είμαι μόνος απέναντι σ' ένα απρόσωπο και σκοτεινό σύστημα.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Επιθυμούσα το σχόλιό σου ριτς. Πως το βλέπει ένας δημοσιογράφος. Στο σημερινό της άρθρο στηυ "Κ" η Τ. Καραϊσκάκη το θέτει στη σωστή του διάσταση. Αν όμως έχουμε φτάσει στο σημείο να προσέχουμε τότε οι καιροί που ζούμε δεν είναι δημοκρατικοί.

Locus Publicus είπε...

Αγαπητέ Ελκυστή, λυπάμαι ειλικρινά για τη σύλληψη, και την παρακράτηση των στοιχείων της βιντεοσκόπησης. Δυστυχώς η ελληνική αστυνομία, λόγω έλλειψης επαγγελματισμού και δεοντολογίας, αυτοσχεδιάζει με ανθρώπους, θέματα και θεσμούς. Γι' αυτό και έχει καταστεί περίγελος του μέσου έλληνα πολίτη.

Δεν γνωρίζουν οι αστυνομικοί μας ΠΩΣ να κάνουν μία σύλληψη. Δεν γνωρίζουν πως να χειριστούν εναν μικροπωλητή, έναν διαβάτη, έναν απλό πολίτη. Εύχομαι να είσαι καλά, και η ιστορία να τελειώνει αισίως για σένα. Εχεις την απόλυτη συμπάθειά μου.

Για το υπόλοιπα, απαιτείται μάνατζμεντ. Που δυστυχώς δεν βλέπω στον τόπο μας. Αν η αξιοπιστία της αστυνομίας συνεχίσει να κινείται στα σημερινά επίπεδα, η ελληνική κοινωνία θα σαπίσει στη διαφθορά και το καουμποιλίκι.

Βάσσια είπε...

Ελκυστή :-), δεν μασάω φίλε μου, όταν χρειάζεται.
Χαίρομαι που είσαι καλά.
Μπορώ μόνο να φανταστώ πως ένιωσες, όχι επειδή μπήκες σε ένα κελί, αλλά για το λόγο τον οποίο μπήκες.
Αυτό είναι άσχημο.

Ανώνυμος είπε...

μήπως δεν είμαστε όλοι (εν δυνάμει) μετανάστες? μη γελιόμαστε από τους χορούς των μυρίων πάνω απ΄τα κεφάλια μας, κάποιοι οικονομικοί και πολιτικοί φυγάδες παίζουν ακόμα και το κεφάλι τους, τα παιδιά τους, χωρίς πατρίδα, χωρίς στέγη, χωρίς δικαιώματα. Κράτα καλά ακόμα κι αν βρεθείς ολομόναχος. Ακόμα και το "σε ποιά σκέπη θα με αφήσεις" ομως θα σου δίνει τη δύναμη. για να μην υπάρχουν άσκεποι. και σε άλλα!

Ανώνυμος είπε...

Στην εποχή μας που επιβραβεύεται η αδράνεια κ ο εθελοτυφλισμος, ακόμα κ το να ζει κανείς σαν άνθρωπος κ να σέβεται τους άλλους ανθρώπους πχ να μην στριβει το κεφάλι κ να μην κοιτάζει αλλου όταν διπλα του σκοτώνονται κάποιοι, αποτελεί άθλο.Αργά ή γρήγορα κάποιος που θέλει να ζει τίμια κ με ήσυχη την συνείδηση του θα έρθει σε ρήξη με την σαπίλα που επιβάλλεται.Είναι αναπόφευκτο. Κ χαίρομαι παρα πολύ που ένας φίλος μου έχει τόσα κότσια.Που συμμετέχει κ νοιαζεται. Δίνει το καλό παράδειγμα κ σε μας. Κ.Μ.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

@locuspublicus:
Ενδιαφέρουσα η οπτική σου γωνία. Συμφωνώ αλλά η λύση δεν είναι αμιγώς τεχνοκρατική.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

@Maria i :
Είναι απαράδεκτο να γεννιούνται παιδιά στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες και να μην έχουν αυτοδικαίως ελληνική υποκοόητα.
Και δεν είμαστε εν δυνάμει μετανάστες. Υπήρξαμε μετανάστες. Έστω στην ίδια μας τη χώρα.

Παράξενος Ελκυστής είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

"όχι ρατσισμός από την κούνια", για το δικαίωμα των παιδιών που γεννιούνται, αν σε ενδιαφέρει πιο συγκεκριμένα. και σχετικά με την απάντησή σου, στο σχόλιο, ξανα-σχολιάζω, σχολαστικά και επιμένω ότι ειμαστε ΚΑΙ εν δυνάμει, γιατί πολλές φορές, ξορκίζοντας το κακό του παρελθόντος, αλλαζονικά, πιστεύουμε πως δεν μας αφορά πλέον. :)

Παράξενος Ελκυστής είπε...

@maria i:
Έτσι όπως το θέτεις στο αν μας αφορά ή όχι τότε ναι, συμφωνώ.