Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

1η Ουισκιάλε της Αθήνας

1. Μικρό ιστορικό
Προχθές το βράδυ μια παρέα15 φίλοι, όλοι 30+_, μαζευτήκαμε σ' ένα σπίτι και ιδρύσαμε την 1η Ουισκιάλε της Αθήνας. Επειδή δεν κάναμε την απαραίτητη διαφημιστική καμπάνια και δεν βρήκαμε χορηγούς βάλαμε ρεφενέ και συμπληρώσαμε τα πανάκριβα μπουκάλια που είχε αγοράσει φίλος από το Εδιμβούργο.
2. Σκοπός
Η 1η Ουισκιάλε της Αθήνας αφηγείται μια ιστορία. Μια ιστορία ρήξεων των κακών συνηθειών και διάλυσης παρεξηγήσεων που συνοδεύουν εντελώς εμπειρικά το εκλεπτισμένο αυτό ποτό. Εμείς, ο καθένας από εμάς, είναι το υποκείμενο δρασης που χτίζει τον κόσμο με τα δικά του μάτια και χτίζεται στα μάτια των άλλων. Η 1η ουισκιάλε διεκδικεί την άρνηση και την επανατοποθέτηση στη γευσιγνωσία του γνωστού αυτού ποτού, μέσα από τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, μ' ένα αίσθημα συμμετοχής και συλλογικής ευθύνης .
3. Αρχαιρεσίες
Α. Ποτέ μην πας σε τέτοια συνάντηση με χωριάτικα λουκάνικα μαζί σου διότι:
α. κανείς δεν θα εκτιμήσει το υποδόριο χιούμορ σου.
β. Υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθείς από όλους αυτούς που θέλουν να σε πείσουν ότι τα καλοκαίρια τα περνούσαν στο οικογενειακό τους κάστρο στα Highlands κι ότι ο παπούς τους ήταν σειρά με τον Bravehart ότι είσαι αρχιχωριάταρος, βλαχαδερό, γύφτουλας.
Β. Ποτέ αλλά ΠΟΤΕ μη ζητήσεις πάγο. Δεν είσαι στην Πέγκυ Ζήνα! Ο πάγος αλλοιώνει τη γεύση. Αν θες - και μόνο για όσα ουίσκι έχουν πάνω από 60 βαθμούς - μπορείς να βάλεις ένα καπάκι(!) εμφιαλωμένο νερό. Όχι βρύσης! Και μόνο ένα. Και φυσικά η κοκα κόλα κτλ απαγορεύονται δια ροπάλου. Αν θες, να πας στο χωριό σου να τα πιεις.
Γ. Δεν γεμίζεις το ποτήρι μέχρι τη μέση! Γύφταρε! Τα ξαναλέω: δεν είμαστε στα μπουζούκια! Για το καλό ουίσκι μια γουλιά αρκεί για να σε βγάλει γκολ.
Δ. Το ποτό συνοδεύεται πάντα με ουδέτερες γεύσεις. Ξεχάστε τα αξιοθρήνητα λαδερά φιστίκια και τα προπέρσινα φρούτα. Θέλει πατέ ελιάς, σολομό, τυρί άπαχο, ροδέλες ντομάτας και (άσχετο!) καρύδια.
Ε. Σήκωσε το ποτήρι σου στο φως και κίνησε το κυκλικά. Αν το ίχνος της κυκλικής γραμμής που θα εμφανιστεί είναι ομαλό τότε το ουίσκι έχει μικρό βαθμό οινοπνεύματος. Αν τα "δάκρυα" που κυλούν στα τοιχώματα κυλούν αργά τότε έχει παλαιωθεί αρκετά.
4. Αποτελέσματα
Α. Διάλεξε ποιανού το μέρος θα πάρεις. Τα ουίσκι διακρίνονται σε τυρφό-φιλα και σερό-φιλα. Τα πρώτα έχουν έντονη μυρωδιά ιωδίου και καπνιστού (που προσωπικά μου θυμίζουν μπεταντίν) και τα δεύτερα είναι πιο γλυκά. Εγώ ανήκω στους δεύτερους. Η διαμάχη ανάμεσα στους σκοτσέζικους οίκους ανάγεται σε αιώνες στο παρελθόν, κάπως σαν το Οξφόρδη-Κέιμπριτζ.
Β. Πριν αρχίζεις να δοκιμάζεις δήλωσε που έχεις παρκάρει. Πιστέψτε με : απαραίτητο!
5. Κατακλείδα
1. Ύστερα από 4-5 ποτήρια ξεκινήστε να παίζετε Παλέρμο (Μαφία) ή κάτι που να εμπλέκει συνομιλία και επιχειρήματα! Θα ρίξετε τρελό γέλιο. Πραγματικά.
2. Μην έχεις κανονίσει να χαράξεις οικόπεδο την άλλη μέρα το πρωί. Κάποιο γείτονα θα κάνεις φτωχότερο.